Hva gjør vi?

Langholdsskyting

Langholdsskyting, også kalt langhold, er en samlebetegnelse på skytedisipliner med så lange hold at skytteren må ta høyde for beregning av ballistikk, spesielt med tanke på vindavdrift. Ved skyting på korte hold trenger man som regel bare å justere siktene med tanke på tyngdekraften (som er konstant), men når holdene blir lengre vil for det første vind begynne å påvirke presisjonen i den grad at det må tas hensyn til.

Sauer 200 STR

Sauer 200 STR

Noen vil si at langholdsskyting begynner hvor vurdering av vind, avstand, og diverse atmosfæriske forhold blir like viktige for treff som rene skyteferdigheter. Selv om man gjennomfører et skyteteknisk perfekt skudd, treffer man ikke fordi man har beregnet feil eller glemt å ta noe med i beregningen.

Skyteavstander

Hvilken skyteavstand som regnes for å være langhold er kaliberavhengig. Generelt kan man kanskje si at for .22 LR vil avstander over 100 m regnes som langhold. For vanlige riflekalibre kan man kanskje si at alt over 3-400 m regnes som langhold, mens noen vil si at det f.eks. starter på 500 m. Når holdene blir lange vil kulene ha lang flytid, og på dager med gode værforhold kan man se kulesporet i luften. Noen mener man virkelig får «følelsen» av å skyte langhold når man har tid til å se kulen fly mot målet for så å stupe under eller svinge forbi, akkurat idet man var sikker på å treffe.

Rifle og skivekikkert

Rifle og skivekikkert

Beregning av kulebane

For å lykkes med skyting på lange hold må man ha gode skyteferdigheter i bunn, et våpen med god egenpresisjon og ammunisjon som er ladet så likt som mulig fra gang til gang, hovedsakelig for oppnå samme utgangshastighet. I tillegg er det en rekke ytre faktorer som må tas hensyn med tanke på beregning av ballistikk, blant annet:

 • Vind (både hos skytteren, underveis og ved målet).
 • Kuleform og vekt, med tanke på ballistisk koeffisient («BC»)
 • Trykk, luftfuktighet og høyde over havet
 • Temperatur (både på luft, ammunisjon og løp)
 • Spinndrift, en effekt forårsaket av kulerotasjonen
 • Corioliskraft, forårsaket av jordrotasjonen
 • Hildring (engelsk: «mirage»), som gjør at man treffer høyt og litt til siden om det er trekk
 • Vinkel til målet (oppoverbakke, nedoverbakke)
 • m.m.

Man kan selvsagt også bruke alle disse parametrene på korte hold, men effekten de utgjør er såpass liten at de i stor grad kan sees bort fra. Egenspredning til skytter, våpen og ammunisjon vil da ofte maskere over den lille effekten faktorene har på så korte distanser.

Konkurranser

Det finnes mange forskjellige konkurransegrener, og det konkurreres både på kjente og ukjente avstander, individuelt eller i makkerpar. Ved ukjente avstander må skytteren også utføre avstandsbedømming, for eksempel ved hjelp av å sammenligne målstørrelse mot MIL/MOA retikkelet (du kan fine MIL & MOA tebeller her ).

Langholdsskyting i Norge

Feltskyting i Det frivillige Skyttervesen er en form for langholdsskyting som vanligvis foregår i vinterhalvåret fra midlertidige standplasser ute i terrenget på varierende avstander. Norgesmesterskapet i feltskyting arrangeres på Landsskytterstevnet hvert år.

Norges Benkeskytterforbund har ulike grener innen langholdsskyting på sitt program.

Vår trening

Vår trening

F-Class

F-Class er en raskt voksende konkurransegren med mange likheter til tradisjonell baneskyting, bortsett fra at det utelukkende skytes på avstander mellom 300 og 1200 meter, og på skiver som er halvparten så store som til vanlig baneskyting. De konkurreres i to klasser:

 • F-Open (åpen klasse): Her kan alle riflekalibre opp til .35 brukes, sammen med et kikkertsikte, og man kan velge mellom å bruke bruke bak- og forholder eller en tofot. Vektgrensen inkludert optikk er 10 kg.
 • F-TR («Target», standard klasse): Begrenset klasse hvor man kan bruke kikkertsikte og tofot (ikke for- og bakholder), men man må velge mellom kaliber .223 Rem og .308 Win. I tillegg har F-TR en lavere vektgrense på 8,25 kg inkludert optikk.

Benchrest

Hva er benkeskyting?

Benchrest rifle

Benchrest rifle

Benkeskyting dreier seg om presisjonsskyting med rifle. Skytingen foregår sittende fra benk, med våpenet liggende i anlegg både foran og bak (derav navnet Benchrest). Det er i alle hovedsak 2 forskjellige disipliner: Gruppe & Poeng.

Det er også blitt mer vanlig med liggende klasse (tofot eller front sekk og bak sekk), klassene skyter i lag på samme avstander men i hver sin gruppe.

Innehaver: Reidar Berg

Innehaver: Reidar Berg

Gruppeskyting er å skyte 5 skudds samlinger med minst mulig spredning. Norges minste gruppe til nå, måler 1.98mm. Og husk at dette er 5 skudd @ 100mtr. Målet er ikke å treffe senter. De 5 tellende skudd skal bare være innenfor selve skiven (ytterste firkanten).

Poengskyting er 1 skudd pr.blink på en skive med 5 tellende blinker. Høyest oppnåelig sum er 50 poeng med 5X. Med 5 omganger så er høyest oppnåelig poengsum: 250 poeng og 25x.

På grunn av økende interesse har vi også langholdsskyting og BR50 (kaliber .22 på 50m avstand) på programmet.